papierbalen
Product for Product

Product for Product

Papierrecycling, hoe werkt dat eigenlijk?

Papierrecycling begint met het scheiden van papier van het overige afval. Allerlei gebruikt papier en karton kan gescheiden worden aangeleverd, zo lang het niet vervuild is en geen metaal of plastic bevat. Dat geldt voor oude kranten, tijdschriften, folders en gebruikt kantoorpapier, maar ook voor gebruikt karton van bijvoorbeeld dozen, eierdozen, wc-rollen en theeverpakkingen. Kartonnen zuivel- en frisdrankpakken kunnen niet bij het oud papier, want die bevatten een laagje plastic aan de binnenkant.

Gescheiden papier inzamelen en verwerken

Consumenten kunnen vervolgens hun oud papier kwijt in de papierbak waar de gemeente vervolgens zorg voor draagt. Bedrijven kunnen hun oud papier laten afvoeren via containers die ze in bruikleen krijgen. Afvalverwerkingsbedrijven zorgen daarna voor de inzameling en sorteren het papier verder uit, hakken het in grotere of kleinere stukken. Het verhakte papier wordt vervolgens in vierkante balen geperst, die maar liefst rond de 650 kilo wegen.

Van oud papier naar pulp

Het oude papier belandt na een eerste verwerking bij de papierfabriek. Daar begint het recycleproces met het mengen van het oude papier met water. Er ontstaat een papierbrij, die ook wel pulp wordt genoemd. Uit de pulp wordt al het ongewenste vuil verwijderd, zoals plastic, nietjes, paperclips en alles wat de kwaliteit van het nieuwe papier negatief kan beïnvloeden. Daarna wordt de pulp gewassen in  een ontinkter die de inkt van de pulp scheidt. De pulp is nu klaar om als grondstof in te zetten voor het maken van nieuw papier in een papiermachine.