Sushilla Kouwen

Hoe motiveer je medewerkers om afval te scheiden?

De meeste bedrijven willen afval scheiden en duurzame producten inkopen, maar een belangrijke vraag is hoe je medewerkers en bezoekers kunt meenemen in het verhaal. Aan tafel kan je met een gedreven groep mensen alles bedenken en regelen maar er is één ding cruciaal en dat is medewerking van de doelgroep. Met de juiste communicatie en stimulatie hebben wij gezien dat het wel degelijk werkt!

Bij veel bedrijven werken steeds meer mensen met verschillende nationaliteiten met allen hun eigen culturele achtergrond. Onze Nederlandse manier door met het vingertje te wijzen als iemand iets niet goed doet past niet meer in de huidige kantooromgeving. Los van wie je wil aanspreken, of het bezoekers zijn, klanten of medewerkers, het betrekken van mensen bij het verhaal om duurzaam bezig te zijn en vooral ook waarom is heel belangrijk.

Communicatie op maat voor een succesvolle campagne

Er zijn allerlei manieren om te communiceren rond afvalscheiding en inkoop van duurzame producten. Informatieborden kan je eenvoudig plaatsen bij de inzamelmiddelen waar het afval wordt gescheiden of op andere plekken in het gebouw. Je kan op intranet er structureel aandacht aan besteden door naast de introductie van de nieuwe scheidingsmethode mensen op de hoogte te houden door periodiek leuke feitjes rondom afvalinzameling en recycling te delen. Heb je bijvoorbeeld ook wel eens gedacht aan een leuke campagne op kartonnen koffiebekers? Daarmee kan je hergebruik stimuleren en motiveren om de beker na gebruik in de juiste bak te gooien. Wat we in elk project weer terugzien is dat een goede voorbereiding echt het halve werk is. Een leuke ludieke actie en officiële kick-off helpt om knallend te beginnen.

Advies over communicatie op maat

We geven je graag advies over wat er voor jou organisatie en budget mogelijk is. Je kan het echt zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk! Voor onze klanten hebben wij standaard communicatie in onze kennisbank opgenomen, maar een organisatie is niet standaard en heeft zijn eigen karakter. Communicatie op maat maakt een afvalscheidingscampagne doorgaans tot een succes. Een goede methode blijkt om mensen via nudging, inspelen op automatisch en onbewust gedrag, te stimuleren om bepaalde keuzes te maken. Dit kan door signing, maar een andere bewezen methode is belonen.

Stimuleren door beloning met speciale app

Hoe ga je medewerkers belonen voor het gedrag wat je verlangt? Je kan niet zomaar verwachten dat er een gedragsverandering plaatsvindt, dat is niet reëel. Belonen van gewenst gedrag is niet alleen leuk voor de medewerkers, maar zo beloon je ook indirect je eigen organisatie. Samen met jou gaan we op zoek naar de beste strategie voor jullie organisatie. Hierbij kan je gebruikmaken van onze beloningsapp. Wat heel belangrijk is bij het belonen is dat je niet alleen denkt aan de kosten, want er zijn ook partijen buiten de organisatie die belang hebben bij het communiceren van een boodschap en het belonen van jouw medewerkers. Kosten kunnen zodoende voor een groot deel vergoed worden door leveranciers, stakeholders, sponsoren maar ook uit bestaande budgetten binnen de organisatie.

Voorbeeld stimuleren afval scheiden met beloningsapp

Beloningsapp machine
Voorbeeld beloningsapp op telefoon
Beloningsapp overzicht

Een leuk voorbeeld is een school die afval scheiden stimuleert door punten te geven, in het voorbeeld sammy's genaamd, voor het inleveren van PET-flessen, blikjes en pakjes. Het inleveren gaat eigenlijk hetzelfde als dat we gewend zijn met statiegeldflessen. De flesjes en blikjes worden ingeleverd in een apparaat, deze genereert een bon met QR code die eenmalig gescand kan worden. In de app worden de punten verzameld en kunnen ze worden ingewisseld voor fruit of andere producten die de school heeft uitgekozen. Er kunnen ook extra punten gespaard worden door tussendoor vragen over afvalrecycling te beantwoorden. Zo stimuleer je gewenst gedrag door beloning én draag je kennis over! Daarnaast is er een wedstrijdelement toegevoegd waarbij de klas met de meeste punten een maandprijs kan winnen, bijvoorbeeld een bioscoopbezoek. Om te zien hoeveel punten er worden gespaard en of bepaalde doelstellingen zijn behaald is er een rapportagemogelijkheid.

Benieuwd hoe de beloningsapp voor jouw organisatie kan worden ingezet?

Vraag een vrijblijvende demo presentatie aan!

Interesse in het bewustmaken en belonen van medewerkers?

Laat het ons weten!

Ben je er klaar voor om een afvalscheidingscampagne te starten? Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van je wensen en de mogelijkheden voor je organisatie. Laat het ons weten via onderstaand formulier of bel 0299-223 800.

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.