Circulaire economie
Product for Product

Product for Product

4 veelvoorkomende misverstanden over de circulaire economie

We zijn blij om te merken dat er meer en meer interesse is voor circulariteit binnen bedrijven. De overgang naar een circulaire economie vereist namelijk een andere kijk op ons werken. We willen een moment nemen om in te gaan op die overkoepelende term ‘Circulaire economie’. Een term die veelomvattend en groot is. Vaak wordt gedacht dat het start en eindigt met het sluiten van de cirkel, maar de echte kracht ligt in het veranderen van de manier hoe de economie nu is opgebouwd. Dit soort misvattingen horen we regelmatig voorbij komen, en om eerlijk te zijn betrappen we onszelf er ook zo nu en dan nog wel op. We bespreken hieronder 4 veelgehoorde misvattingen:

Misverstand 1: Het is recycling op steroïden

Veel van wat wij met Product for Product doen heeft te maken met het behouden van de grondstof die je gebruikt in jouw bedrijf. Scheiden en recyclen is daar een belangrijk onderdeel van. Echt circulair worden vereist echter een nog grondigere aanpak. Het vereist kijken naar de producten die je inkoopt en de circulariteit daarvan. Het vereist het kiezen voor producten gemaakt van gerecyclede grondstoffen, anders is de cirkel immers nog steeds niet rond. Mochten circulaire producten niet mogelijk zijn vereist het dat meegewogen wordt hoe goed de aan te kopen producten gerecycled kunnen worden.

Meedoen met de circulaire economie gaat veel verder dan recycling alleen. Zo omvat het ook het eisen van leveranciers om onnodig verpakkingsmateriaal te verminderen (Refuse), het hergebruiken van wat er al voorhanden is (Reuse), het verminderen van verbruik door slimme keuze’s (Reduce), het repareren van producten die kapot zijn (Repair) en dus het hergebruiken van de grondstoffen in end-of-life producten (Recycle).

Misverstand 2: Het is een perfecte cirkel

Het is niet de verwachting dat we op korte termijn alle grondstoffen kunnen behouden in de cirkel van de economie. Soms is dat ook helemaal niet het doel, maar is het streven juist om de grondstof terug te geven aan de natuur. Het gaat er vooral om dat we onze mentaliteit veranderen van ‘nemen en verbruiken’ naar ‘gebruiken en behouden’. Alleen op die manier kunnen we stapje voor stapje de economie bij onze natuur laten passen in plaats van andersom.

Misverstand 3: Het draait om gesloten lussen

Aansluitend bij de vorige misstand gaat het ook hierom dat het behalen van een gesloten lus een illusie is en helemaal geen op zichzelf staand doel van de circulaire economie. Nadenkend over de globale verbruiken en productieprocessen die bij de hedendaagse economie komen kijken maken het inzicht dat er een oneindigheid is van de grondstof die je gebruikt.

Het einddoel dat wij nastreven is om te zorgen voor de aarde die ons voedt. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar het is wel de kern van ons werk. Het behouden van je grondstof in de cirkel is daarbij een belangrijk middel. Het doel blijft echter om samen een gezond leefklimaat te creëren die ons kan blijven voeden. Het gaat om de kerngedachte dat we samen moeten zorgen voor een duurzaam systeem die de kracht heeft om ons op bedrijfs- en/of individueel niveau te voorzien van onze behoeften.

Misverstand 4: Het houdt geen rekening met energieverbruik

Een vaak gestelde en geheel terechte vraag is hoe om te gaan met het energieverbruik dat komt kijken bij het maken van nieuwe producten uit ‘oude’ grondstoffen. Nu meer en meer duidelijk wordt dat traditionele brandstoffen eindig zijn is het energie vraagstuk relevanter dan ooit.

Zoals gezegd is een circulaire economie groter dan alleen het recyclen van je oude producten. Het gaat om anders omgaan met grondstoffen, om het verminderen van het verbruik van producten en om het verhogen van de waarde uit hetgeen er beschikbaar is. Deze aanpak alleen al maakt dat de energiebehoefte daalt bij een circulaire economie. Daarbij optellende dat bijbehorende innovaties in hernieuwbare energiebronnen en het oogsten daarvan groeiende zijn maakt dat circulariteit een drastisch lagere energie impact heeft op de wereld. Zo creëren we meer waarde met minder.

Misschien wel het grootste misverstand van allen is toch wel dat de weg naar circulariteit binnen enkele stappen is volbracht. De verandering is echter onmogelijk te behalen als korte termijn doel. Het scheiden van je afval bijvoorbeeld is een goede stap, maar slechts een van de vele stappen die genomen moeten worden. Dit zijn grote stappen, zoals het herstructureren van productieprocessen, en vele kleine stappen, zoals andere afwegingen maken bij het kopen van producten. Het start allemaal bij verandering van ons gedrag.

Klaar voor de circulaire start? Doe nu de scan!

Onze missie is om kantoren 100% circulair te maken. We nemen je graag mee op deze reis met een advies op maat voor je afvaldiensten en de inkoop van producten. Klaar om te starten? Vul de circulaire scan online in, of boek een tijdstip dat wij bij je langs komen, en je ontvangt een gratis persoonlijk adviesrapport boordevol handige tips en aanbevelingen.