Product for Product

Product for Product

Hoe kan gerecycled papier toch wit zijn?

Hoe komt gerecycled papier, bijvoorbeeld de Balance-lijn zo wit? Is dat papier wel zo duurzaam en is het niet met milieubelastende middelen zo wit geworden?

Een van de belangrijkste redenen is de strenge selectie van het oud papier. Voor de pulp wordt hoogwaardig oud papier gebruikt, papier waar weinig inkt op zit. De kwaliteit van de pulp is daardoor hoog. Een andere reden dat het papier zo wit is, zijn de geavanceerde technieken tijdens de recycling en schoonmaakprocessen. De pulp wordt tijdens het proces drie keer gewassen en de inkt daarbij zo efficiënt mogelijk onttrokken. Er komt geen chloor aan te pas, alleen biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en chloorvrije witmakers.

Wat zijn witmakers?

Een witmaker is een hulpstof die aan papier wordt toegevoegd om het witter te laten lijken, doordat de reflectie en helderheid worden verhoogd. Daarom wordt de stof optische witmaker of opwitter genoemd. Het voordeel van optische witmakers is dat deze pas na een langere tijd verkleuren. Vaak heeft de witmaker een blauwe tint, wat je misschien ook wel herkend van de tandpasta, soms heeft de witmaker een roze tint. Deze tint zie je eigenlijk niet, behalve als je het papier in bepaald licht houdt of naast een ander soort papier houdt. Voor het oog is het velletje papier gewoon prachtig wit!

Keurmerken

Hoe duurzaam het papier is geproduceerd kan je zien aan de milieukeurmerken die aan het papier zijn toegekend. De soorten uit de Balance-lijn kantoorpapier worden zoals beschreven op een manier geproduceerd die niet schadelijk is voor het milieu. Dat blijkt ook uit de diverse keurmerken die aan de verschillende Balance producten zijn toegekend zoals Der Blaue Engel, EU Ecolabel, het FSC keurmerk en Paper for Paper.

Start jij ook met circulair inkopen?

We putten onze aarde in hoog tempo uit. Dat roer moet om! We moeten meer doen, met minder. We moeten grondstoffen blijven hergebruiken door circulaire producten te kopen. En we moeten bij aanschaf al nadenken over end-of-life. Ben je klaar om mee te doen met de circulaire wereld? Vraag hier direct je offerte aan.